Seizoenseinde

Bestuurlijk jaarverslag 2019 – 2020

In de zomer van 2019 heeft onze accommodatie een gedaantewisseling ondergaan: Een nieuw waterveld is aangelegd, waarbij de ondergrond volledig is vernieuwd, een nieuw prachtig zwart hekwerk is geplaatst en het toegangspad is verbreed en vernieuwd. Daarnaast zijn alle velden van LED sportveldverlichting voorzien.

Een bouwteam bestaande uit leden van het bestuur en Stichting ’t Hinseveld, aangevuld met leden van de club, heeft de werkzaamheden begeleid. Een zeer intensieve periode met een prachtig resultaat.

Grote mooie dug-outs, nieuwe drainage, waterafvoer waar ook andere velden op aangesloten kunnen worden, verwijderen van de kast met elektriciteit voor het terras (die veel storingen gaf), nieuwe doelen en het verplaatsen van het veld met ongeveer 1.5 meter waardoor de entree breder is geworden, doen veel voor de club.

De voorbereidingen met landmeten, spreadsheets met begrotingen, gesprekken met leveranciers en financiers en allerlei plannenmakerij hebben dik twee jaar geduurd.

En wat waren wij als club toe aan een waterveld. Het veld was op tijd speelklaar en alles bleef binnen de begroting.

Enthousiasme alom, want het is, zo vinden velen, een van de lekkerste velden waar ze op gespeeld hebben. Daar doen we het voor natuurlijk.

Nadat het veld eind augustus speelklaar was, volgde oplevering. Die duurde eindeloos. Heel veel details, maar ook grote issues speelden. Zo waren de werkzaamheden erg van invloed op de algenvorming op het semi-waterveld. Ook dat is goed opgelost, het is lang geleden dat het semi-waterveld er zo goed bij lag.

Voor sommigen was spelen op een waterveld nieuw en onwennig, anderen snakten ernaar, het duurde niet lang en iedereen wilde erop spelen. Al in een eerder stadium was besloten tot een eerlijke en gelijke verdeling: iedereen betaalt mee aan het veld en iedereen speelt erop.

Niet alleen een nieuw veld, het seizoen ging ook van start met een nieuw concept voor de bar. Het bleek in voorgaande seizoenen niet meer haalbaar om elk weekend een volledige barbezetting te realiseren met barhoofden en andere vrijwilligers. Betaalde keukenhulpen waren er al, nu ook betaalde barkrachten. Even wennen, zoeken en de weg vinden.

Zo gingen wij het seizoen in, wij trainden onze trainingen, speelden onze wedstrijden en vierden onze feestjes en derde helften. En wij hadden een mooi glossy magazine gemaakt.

Bestuurlijk waren er speerpunten. Het hockey verbeteren, opleiding voor trainers en coaches. Aanpassen van statuten, huishoudelijk reglement, niet sexy, moet af en toe wel gebeuren.

De zaalhockey competitie stond weer als een huis. Niet op de club, maar wel zeer gewaardeerd. Velen hebben genoten van het snelle en intensieve spel.

Wij maakten ons op voor de tweede seizoenshelft. Het waterveld zou aan het eind van het seizoen op mooie wijze geopend worden en dat zou meteen de aftrap zijn voor het lustrum van het volgend seizoen. 95 jarig bestaan. Commissies werden gevormd, plannen gemaakt.

Net na het zaalhockeyseizoen en vlak voor de competitiestart, zo rond de krokusvakantie, sijpelden berichten door over een nieuw virus: corona. Het was er in december al, in China, ver weg. Maar nu kwam het dichtbij, met een forse uitbraak in Italië.

En het kwam nog dichterbij, bij ons, in Nederland. De hockeycompetitie kwam tot stilstand. Noodverordeningen werden van kracht, sporten mocht niet meer en de club ging dicht.

In door miljoenen gevolgde persconferenties van het crisiskabinet werden maatregelen aangekondigd die in onze tijd hun weerga niet kennen. De grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Onze speerpunten voor het seizoen, financiën, begeleiding, sponsoring en jeugdbeleid konden in de prullenbak. Vergaderingen en bijeenkomsten waren verboden. Iedereen moest thuis blijven. Contact verliep nog per telefoon, e-mail of videovergadering.

De eerste zorgen van het bestuur betroffen het afsluiten van de club. Niemand mocht meer op de club komen, voorraden moesten worden verwerkt, schoonmaak afgezegd, koelkasten en verwarming in de winterslaap.

De wereld bestond uit financiële tegenwind en steunmaatregelen. En uit de keuze, nou ja keuze, om kabinetsmaatregelen, adviezen van het RIVM, en besluiten van de KNHB te volgen.

Na een periode met meer vragen dan antwoorden volgt in mei versoepeling van de maatregelen. Het gaat de goede kant op met de verspreiding van het virus en we mogen weer wat meer.

Nieuwe trainingsschema’s worden gemaakt, coronaverantwoordelijken aangesteld en maatregelen worden bedacht op basis van protocollen opgesteld door het NOCNSF en de KNHB. En dat alles met goedkeuring van de gemeente.

Langzaam komt weer iets van sociaal leven op gang. Verre van normaal nog, zo naderen wij het eind van het hockeyseizoen. De competitie telt niet, een ledenvergadering mag niet.

Het bestuur bestuurt, zoekt nieuwe trainer/coaches voor de vlaggenschepen, stelt de ledenvergadering uit tot september en maakt een begroting. Teams worden gevormd, begeleiding aangesteld. De contributie blijft, wonder boven wonder, gelijk aan het vorig seizoen. Het aantal leden daalt flink.

Zo maken wij ons op voor de zomer en het nieuwe seizoen. Het afgelopen seizoen was in alle opzichten bijzonder.

Verloren tijd maken wij niet meer goed. Weg is weg. Voor het komende seizoen kijken we wat mag worden georganiseerd. Het lijkt raadzaam wat grotere bijeenkomsten zo veel mogelijk naar het einde van het seizoen te schuiven. Wij hadden graag samen met alle vrijwilligers afscheid genomen van het seizoen, en een mooi afsluitingsweekend met alle leden meegemaakt, het zat er niet in.

De club bestaat nog en gaat haar 95elevensjaar in. Daar zijn we blij mee. Het zal anders worden, op allerlei fronten. We gaan zien hoe dat uitpakt. Als altijd kijken wij als bestuur uit naar het volgende seizoen.

Dank u wel.

Bestuur M.H.C. Almelo seizoen 2019-2020