Corona: hier moet je op letten als je een wedstrijd speelt

22-8 Nieuws
Hieronder hebben we de gedragsregels en afspraken nog eens op een rijtje gezet. Volg ze op, en wijs anderen waar nodig er ook vriendelijk op. Zo kunnen we samen blijven sporten in deze bijzondere tijd. Samen tegen corona! 

Wil je alle in en outs weten, raadpleeg dan de Q en A op KNHB.nl. Wij zetten hier de belangrijkste regels voor je op een rij.

Uitgangspunten voor elke hockeyer en teambegeleider

Volg altijd de regels van de overheid op.
Blijf thuis bij de klachten zoals benoemd door de overheid en laat je testen. Als je deze klachten hebt, neem je niet deel aan wedstrijden, trainingen of andere verengingsactiviteiten totdat je de uitslag van de test hebt. Blijf ook thuis als iemand anders binnen je huishouden klachten heeft of positief is getest op het coronavirus.
Bij een positieve test volg je de regels van de overheid en neem je niet deel aan wedstrijden, trainingen en andere verenigingsactiviteiten totdat dit weer is toegestaan.

De KNHB raadt iedereen sterk aan ook gevolg te geven aan dringende adviezen van de overheid, zoals het op basis van bron- en contactonderzoek door de GGD uit voorzorg in quarantaine gaan.

Zingen en schreeuwen is voor, tijdens en na hockeyactiviteiten niet toegestaan.

Volg de aanwijzingen van de ontvangende vereniging altijd op. Zij zijn verantwoordelijk richting de overheid voor de handhaving van de overheidsregels op hun complex. Je helpt enorm als je uit jezelf de regels opvolgt én luistert naar de aanwijzingen van de vrijwilligers van de betrokken vereniging.

Voor vertrek naar een wedstrijd of training

Check voordat je afreist, de website van de te bezoeken vereniging op geldende regels rondom het coronavirus. Deze kunnen per locatie anders zijn i.v.m. de lokale situatie en aanvullende regels vanuit de desbetreffende veiligheidsregio’s.

Was je handen voordat je vertrekt en ga thuis nog naar het toilet.

Kleed je thuis ook om, kleedkamers zijn over het algemeen gesloten.

Reis als je 13 jaar of ouder bent alleen met personen uit hetzelfde huishouden of draag in de auto een mondkapje.

Neem voor de zekerheid zelf ontsmettingsmiddel en reinigingsdoekjes mee.
Ben je 18 jaar of ouder: houd voldoende afstand ten opzichte van alle anderen van 13 jaar en ouder.

Ben je 13 tot en met 17 jaar: houd voldoende afstand ten opzichte van iedereen van 18 jaar of ouder.

Aankomst op het sportcomplex

Kleedkamers op clubs zijn vaak te klein om de veilige afstand te behouden en hebben meestal een te beperkte douche en toiletfaciliteit, daarom zijn kleedkamers vaak gesloten.

Schud geen handen.

Ben je boven 18 jaar: houd buiten de wedstrijd zelf afstand ten opzichte van alle anderen van 13 jaar en ouder en dus ook tot je teamgenoten, teambegeleiding, scheidsrechters en fans.

Ben je 13 tot en met 17 jaar: houd afstand ten opzichte van iedereen van 18 jaar of ouder.

Neem je eigen materialen mee. Gebruik je iets van iemand anders, ontsmet het dan van tevoren goed.

Voor de wedstrijd

Er vindt geen line-up en shake hands plaats. Teams stellen zich op verzoek van de scheidsrechters voor de wedstrijd op op hun eigen helft en de scheidsrechter start de wedstrijd of het kwart.

Zorg dat de bank (en omgeving van de bank) zodanig is ingericht dat iedereen van 18 jaar of ouder afstand kan houden ten opzichte van alle anderen én dat teambegeleiders tegen het hek aan plaatsnemen zodat er voldoende ruimte is voor de scheidsrechters

Houd voldoende afstand ten opzichte van elkaar. Alleen tijdens spelsituaties die onderdeel uitmaken van de warming-up hoeft de 1,5 meter niet te worden gehanteerd
Tijdens de wedstrijd

Tijdens de wedstrijd is normaal spelcontact toegestaan voor alle leeftijden.

Houd als je 18 jaar of ouder bent bij dode spelmomenten zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand ten opzichte van alle andere wedstrijddeelnemers.

Houd op de bank en tijdens rustmomenten 1,5 meter afstand ten opzichte van anderen.

Houd bij het warmlopen voldoende afstand ten opzichte van andere wedstrijddeelnemers en het publiek. Het kan vaak niet anders dat je dan ergens buiten het veld je warming-up doet.

Houd ook tijdens en direct na de wedstrijd voldoende afstand ten opzichte van de scheidsrechters.

Gebruik tijdens de wedstrijden en trainingen je eigen materialen zoals stick, strafcornermasker, bidon etc. Ontsmet vooraf indien nodig.

Houd je bitje in je mond zodat je handen niet onnodig in je mond zitten tijdens de wedstrijd.

Spuug niet op het veld.

Ledig je neus niet op het veld.

Na de wedstrijd

Schud geen handen en neem altijd de 1,5 meter afstand in acht.

Douche/ kleed je thuis om.


Overige afpsraken

Bij een besmetting in een team bepaalt de GGD de gevolgen
Bij een besmetting binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team. Over het algemeen verblijven hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan vijftien minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en zal de GGD teamgenoten zien als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden.

De KNHB hanteert als basisregel daarom dat competitiewedstrijden, ook als binnen een team een of meerdere mensen zijn getroffen door corona, gewoon doorgaan.
Als een geheel team in quarantaine gaat, worden de wedstrijden van dat team uitgesteld en direct na de quarantaineperiode ingehaald.

Uitwedstrijden: mondkapje op in de auto
Als je met de auto naar uitwedstrijden reist, wordt door de overheid sterk geadviseerd om personen boven de twaalf jaar een mondkapje te laten dragen. Dat geldt niet voor een auto vol leden van hetzelfde huishouden en voor kinderen onder de twaalf jaar. Bestuur je als volwassene een auto vol jongste jeugd, dan word je wel geacht een mondkapje te dragen.

Toeschouwers welkom, maar gelimiteerd en op 1,5 meter
Bij wedstrijden zijn in de basis toeschouwers welkom. Maar let op: dat kan wel per club of regio verschillen. In ieder geval is het aantal toeschouwers gelimiteerd. De basisregel is dat tot 250 toeschouwers per veld extra maatregelen – behalve natuurlijk de 1,5 meter afstand – niet nodig zijn. Bij meer dan 250 toeschouwers wordt het ingewikkelder. Dan zijn niet alleen registratie en een gezondheidscheck verplicht, maar krijgen alle bezoekers een vaste plek of afgebakende ruimte waarin ze moeten staan.
Het is aan de clubs om dit te regelen. Zorg dat je weet hoe het op je club zit en laat je ook informeren hoe het bij uitwedstrijden bij de tegenstander is.

Biertje in clubhuis op vaste plek
Als speler word je, net als officials, niet tot de toeschouwers gerekend. Maar zodra je wedstrijd is afgelopen en je op het complex blijft om bijvoorbeeld nog wat te drinken, ben je wel een toeschouwer. Wil je in het clubhuis met je teamgenoten gezellig wat drinken, dan kan dat zonder extra maatregelen als er minder dan 100 mensen aanwezig. Zijn dat er meer, dan moet je, net als bij de gewone horeca, worden geregistreerd en krijg je een vaste plek toegewezen. Ondertussen blijft natuurlijk de 1,5 meter regel van kracht, behalve als je onder de 18 bent. 
In Almelo is in het clubhuis zeer beperkt ruimte. Neem warme kleding mee als je voor af na de wedstrijd nog iets wilt drinken, want je zult buiten zitten. 

Geen wedstrijdbespreking in de kleedkamer
Kleedkamers zijn vaak niet groot. Met een heel team in een kleedkamer gaat niet passen op 1,5 meter. Coaches die graag uitgebreid speechen in de kleedkamer kunnen dat niet meer in de kleedkamer doen. Zij moeten een andere, ruimere plek zoeken of buiten op het complex hun laatste tactische aanwijzingen geven zodat de 1,5 meter kan worden gehanteerd. Geadviseerd wordt bij spelers ouder jaar dan 12 jaar de kleedkamer niet te gebruiken. 

Op 1,5 meter afstand in de dug-out
Normaal spelcontact is toegestaan voor alle leeftijden. Maar dat geldt niet vooraf, tijdens rustmomenten en na afloop. Dat heeft nogal wat gevolgen. Bijvoorbeeld voor de bezetting op de bank. Daar zitten de wissels normaal gesproken dicht op elkaar gepakt. Gezellig samen met de fysio en manager(s). Dat kan met de coronamaatregelen niet meer. Dat betekent voor teams, dat er een paar stoelen buiten de dug-out moeten worden geplaatst om de 1,5 meter te kunnen garanderen. Ook doen de clubs er verstandig aan de ruimte rondom de dug-outs af te zetten, zodat daar geen toeschouwers op minder dan 1,5 meter van spelers of begeleiding kunnen gaan staan.

Sportief zonder shakehands
We staan in het hockey voor sportiviteit en respect. Een teken daarvan is de shakehand na de line-up voor elke wedstrijd. De KNHB adviseert op dit moment zowel de line-up als de shakehands achterwege te laten. De stickshake kan een alternatief zijn, maar ook dat raadt de KNHB op dit moment af. We zien bij de meeste oefenwedstrijden dat de teams na de warming up gewoon klaar gaan staan om te beginnen. Ook de huddle laten ze achterwege, precies zoals de KNHB vraagt. Dat staat op 1,5 meter afstand toch ook een stuk minder daadkrachtig.

Uitwedstrijden: check de website van de club waar je naar toe gaat
Check voorafgaand aan een uitwedstrijd de website van de betreffende vereniging. Niet elke vereniging treft dezelfde maatregelen. Zo zijn er verenigingen waar publiek geweerd wordt of waar het clubhuis "deels” gesloten is, of kleedkamers niet gebruikt mogen worden. Ouders kunnen dan voorafgaand aan de wedstrijd van hun kind zo zien of ze welkom zijn of niet.
 
22-8-2020