Spelregels langs de lijn

27-8 Nieuws

Kinderen willen plezier aan sport beleven en ouders spelen daarin een belangrijke rol. Vaders en moeders hebben veel invloed. Hoe goed commentaren aan de zijlijn ook bedoeld mogen zijn, kinderen zitten er niet altijd op te wachten. Natuurlijk denk je nu, goede oplettende ouder die je bent, inderdaad! Dat zie ik anderen wel eens, of vaak, verkeerd doen! Of jij bent de ouder die net wat vaker in de spiegel kijkt en zich afvraagt wat de spelregels voor langs de lijn nou eigenlijk zijn. We gaan proberen wat tips & tricks voor een leuke dag sporten en sport kijken te geven.

Wat vinden sportende kinderen zelf?
Daar is onderzoek naar gedaan. Aan kinderen is gevraagd welk gedrag van ouders zij zien en onthouden in de sportpraktijk. De kinderen noemden zaken als juichen, schreeuwen tegen de scheidsrechter, instructies roepen, et cetera. Alle gedragingen die de kinderen waarnemen, zijn door de onderzoekers geclassificeerd in drie verschillende rollen die ouders kunnen vervullen:

 

1. De rol van de ouder als supporter. Daarbij past gedrag als stil maar aandachtig kijken, aanmoedigen en juichen, en het prijzen van de sporters op gepaste momenten;
2. De rol van de ouder als veeleisende coach. Daarbij hoort gedrag als het roepen van instructies en advies en kritische aanmoedigingen;
3. De rol van de ouder als losgeslagen fan. Kenmerkend is ruziƫnd, verwijtend, afbrandend gedrag en zeer fanatieke aanmoedigingen.

Het zal niemand verbazen dat uit het onderzoek blijkt dat de kinderen het liefst hebben dat ouders zich als supporter gedragen, en niet als veeleisende coach of losgeslagen fan. Ze hebben dus het liefst dat hun ouders met aandacht, maar niet te veel geluid hun prestaties gadeslaan, en zo af en toe een verdiende aanmoediging of compliment uitdelen.

Ziedaar. Veel plezier langs de lijn!

 
27-8-2019