Nieuwe regels seizoen 2019/2020

1 Vier kwarten in plaats van twee helften
Alle elftalwedstrijden (dit geldt voor zowel junioren als senioren) worden gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij er moet worden gesproeid (in het geval van watervelden).

2 Vliegende keeper
Een team speelt met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

3 Beschermende kleding bij strafcorner
Zoals bekend mogen spelers bij een strafcorner beschermende kleding dragen. Denk aan gezichtsbeschermende maskers, kniebeschermers, extra dikke handschoenen, een tok en dergelijke.

Oude regel
De oude regel was dat deze kleding direct na afloop van de strafcorner moest worden verwijderd, in ieder geval voor dat een verdediger over de 23 meter lijn was. Althans, wanneer dat gebeurde in the flow of the game. Een verdediger mocht er in ieder geval geen vrije slag mee nemen. Dan moest eerst alles uit.

Nieuwe regel
Vanaf nu is het een verdediger wél toegestaan nog een vrije slag of uitpush te nemen met het masker op en dergelijke. Maar … Met beschermende kleding aan mag een verdediger geen selfpass geven! Dat is een overtreding. Doet de verdediger dit in de cirkel dan is het een strafcorner. Doet de verdediger dit buiten de cirkel dan is het een vrije slag voor de aanval.

BELANGRIJK!

Neemt de verdediger de spelhervatting, maar wordt deze onderschept door een aanvaller en maakt de verdediger (met masker) vervolgens een verdedigende actie om de bal te onderscheppen? Dan geef je een strafcorner wanneer dit buiten de cirkel, maar in het 23m gebied, gebeurt en een strafbal wanneer de verdedigende actie in de cirkel op een aanvaller in balbezit wordt gemaakt.

Je beoordeelt het dus als een opzettelijke overtreding, maar … in beide gevallen volgt niet automatisch een persoonlijke straf (gele kaart, 5 minuten), tenzij de overtreding zodanig is dat het een persoonlijke straf vereist.

4 Overige spelregelwijzigingen
Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag overal in de cirkel worden genomen, of op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

LET OP! Wanneer het uitslaan is voor de verdediging, dan moet de bal nog steeds kop cirkel op de loodlijn genomen worden.

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

4-7-2019 Bijlage