Competities

Er zijn zo veel verschillende competities, dat wij ons kunnen voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor het gemak hebben we ze even op een rijtje gezet.

Kabouters
Voor de kabouters (kinderen van 5 jaar oud) is er in samenwerking met omliggende verenigingen een competitie opgezet. Dat betekent dat er 4 of 5 keer per jaar wedstrijdjes worden gespeeld. Het doel hiervan is vooral voorbereiding op de competitie van de F-jes, waar de kinderen hierna naar toe zullen gaan.

Jongste Jeugd
De Jongste jeugd bestaat uit 3 verschillende categorieën. De F-teams, de E6-teams en de E8-teams. Al deze teams spelen hun wedstrijden op zaterdagochtend voor 12 uur. Hiervan worden de standen doorgegeven, zodat de competities aangepast kunnen worden aan het niveau van de teams. Op deze manier wordt er geen ranglijst bijgehouden maar blijft het leuk voor iedereen om wedstrijden te spelen.

De F-teams (6 - 7 jaar oud*) spelen 2 wedstrijdjes tegelijk van elk 2 keer 15 minuten lang. Deze worden 3 tegen 3 gespeeld. Na de pauze wisselen de teams onderling van veld. De veldjes bestaan uit 1/8 deel van een volledig hockeyveld en hebben 2 goaltjes aan beide kanten. De ouders van de thuisspelende ploeg zijn de spelbegeleiders. Deze worden tijdens de teamstarts, die elk jaar georganiseerd worden, geïnformeerd en geïnstrueerd. Deze teams hebben eenmaal in de week training.

De E6-teams (8 - 9 jaar oud*) spelen op een kwart van een volledig hockeyveld een wedstrijd van 2 keer 20 minuten. Beide kanten hebben een goal die beschermd wordt door een keeper. Wie de keeper is verschilt per keer, meestal volgens een roulatie schema. De keeper die aankomende zaterdag aan de beurt is kan de donderdag ervoor keeperstraining krijgen.  Hier zijn wederom de ouders van de thuisspelende ploeg de spelbegeleiders. Deze teams hebben eenmaal in de week training.

De E8-teams (ongeveer 9 - 10 jaar oud*) spelen op een half hockeyveld wedstrijden van 2 keer 30 minuten. Deze teams staan met 8 spelers op het veld. Vanaf de E8-lijn wordt er tweemaal in de week getraind. Ook hier zijn de ouders van de thuisspelende ploeg de spelleiders.

*Van de leeftijden kan afgeweken worden.

Junioren
Voor de junioren zijn er per leeftijdscategorie verschillende teams. Je begint in de D-lijn en naarmate je ouder wordt kom je via de C-lijn en B-lijn bij de A-lijn uit. Afhankelijk van in welk team je speelt, speel je in verschillende klassen.

Vanaf de D-lijn speel je met 11 personen 4 keer 17,5 minuten op een heel veld. De indeling hiervan is veelal afhankelijk van je leeftijd, de ervaring die je al hebt en de manier waarop je speelt. Over het algemeen wordt er qua leeftijd de volgende indeling gehanteerd;
D-jeugd 10-12 jaar
C-jeugd 12-14 jaar
B-jeugd 14-16 jaar
A-jeugd 16-18 jaar

Het beleid van de club dat je na 1 jaar in de A gespeeld te hebben doorstroomt naar de senioren. De verschillende mogelijkheden hiervoor zijn op de volgende pagina te vinden. Natuurlijk kun je altijd aanvragen om in de A te blijven als dit je voorkeur heeft.

Naarmate je ouder wordt ga je een leeftijdslichting omhoog. Daarnaast beschikken de verschillende leeftijdslijnen ook over meerdere teams die zich onderscheiden door de diverse klassen waarin gespeeld wordt. Hoe meer ervaring en techniek het team bevat, des te hoger de klasse waarin het uit komt.

Senioren
Alle teams die geen junioren meer zijn worden de senioren genoemd. Hieronder kun je meer informatie vinden over de verschillende leeftijdsklassen en teams die te vinden zijn binnen de club.

Jong-seniorenteams
Voor jongens en meiden die net uit de A komen, maar nog niet naar de senioren willen is er de optie om in de jong-dames of jong-heren lijn te hockeyen. Deze competitie is bedoeld voor dames en heren van 17 tot en met 25 jaar oud. Aangezien je dus zowel met als tegen dames als heren hockeyt van om en nabij je eigen leeftijd, is dit voor velen een aantrekkelijke optie.

Standaardteams
De standaardteams zijn heren 1 en dames 1. Deze spelen in een zogenoemde standaardklasse. Dit is een aparte competitie, waar alleen eerste teams van verschillende clubs in spelen. 

Een dames 1 of heren 1 kan ook in een reserveklasse spelen, maar dat is bij onze club niet aan de orde.

Opleidingsteams
Sommige teams hebben een O’tje achter hun teamnaam. Dit geldt op dit moment voor Heren 2 en Dames 2. Het O’tje brengt verschillende rechten met zich mee, maar daar zullen we je niet mee vervelen. Het komt er kortweg op neer dat het als een opleidingsteam voor Heren 1 en Dames 1 wordt gezien.

Veteranen/veterinnenteams
Voor de heren en dames die de "normale” senioren-lijn ontgroeid zijn, bestaan er verschillende veteranen- en veterinnenteams. De veteranen A, B en LA spelen op de zondag. Om bij de veteranen A of B te spelen moet je minstens 35 jaar oud zijn. Om bij veteranen LA te spelen moet je minstens 50 jaar oud zijn. Om bij de veterinnen te hockeyen, die ook op zondag spelen, moet je minstens 30 jaar oud zijn.

Recreanten/trimhockey
Ook hebben wij leden die geen officiële wedstrijden spelen. Op de zaterdagochtend, maandagavond of woensdagavond zijn er diverse recreanten aan het trainen. Hier wordt door allerlei leden van verschillende leeftijdscategorieën getraind. Kijk hier voor meer informatie over de recreanten.

G-HOCKEY
De groepsband, het plezier en de inzet staan altijd voorop bij dit team! Het G-team is het team van de club dat het meeste in de prijzen is gevallen. Zij hebben zowel zilveren als gouden medailles behaald op de special olympics, zijn de Sportploeg met een beperking van Almelo geworden en werden meerdere malen kampioen in hun competitie. Afgezien van de wedstrijden en toernooien zijn de trainingen ook belangrijk voor dit hechte team. 

Het samenzijn en zonder spanning lekker ballen is een wekelijks feestje. Op dit moment speelt ons G1-team in de 6-tal competitie.

Klinkt dit nou als een team waar jij graag deel van uit wil maken of ken jij iemand die dit team nóg gezelliger kan maken? Neem dan contact op met Clem van Munster voor overleg, G-hockey is maatwerk.